Masa zilnică

Găluște cu carne tocată.

Găluște cu carne tocată (varianta cu fierbere).
Timp de pregătire: 30-35 de minute (fără să mă grăbesc, ca un ardelean adevărat).
Timp de fierbere: 10-12 minute.

 

  1. Ingrediente.
  • 500 g carne tocată de vită și porc, proporții variabile, după propria dorință (eu folosesc 250/250 sau, uneori, mai multă vită).
  • Dovlecel ras (nu l-am cântărit) și stors (era aproximativ 1/3 dintr-un dovlecel de mărime medie).
  • 1 ou de găină.
  • Usturoi (eu folosesc 3-4 căței).
  • Pătrunjel (doar dacă e proaspăt și din sursă de calitate).
  • Piper.
  • Sare (eu pun sarea în apă).

 

  1. Pregătire.
  • Pune apa la fiert (eu pun 3 litri de apă în oala pe care o folosesc pentru găluște).
  • Pune carnea într-un bol mare și întinde-o bine pe pereții acestuia.
  • Macină piper peste carne.
  • Pisează usturoiul uniform peste carne.
  • Întinde dovlecelul uniform peste carne.
  • Pătrunjelul se presară uniform peste carne (dacă folosești).
  • Sparge un ou peste tot ce ai în bol.

  • Amestecă bine, cu mâna, tot conținutul.
  • Porționează găluștele (da, eu am o lingură pentru înghețată) și pregătește-le pe două farfurii.

 

  1. Fierbere.
  • Când fierbe apa redu intensitatea focului.
  • Pune găluștele, pe rând, în oală (folosește lingura și așază-le ușor, nu le arunca).
  • După aproximativ 10 minute vor începe să se ridice la suprafață.

 

  1. Alte informații (interesante pentru mine).
  • 16 găluște pe porție.
  • 3 găluște au aproximativ 100g de carne.
  • Pentru 100g de carne, amestec ½ + ½, ai aproximativ 20g de proteine.
  • Cu 5 găluște ai bifat minim 30g de proteină doar din carne.
  • Îmi place să le fierb pentru că nu ies tari ca atunci când le bag în cuptor.

 

Poftă bună!

 

După ce mănânci fă o plimbare de 15-30 de minute sau găsește-ți ceva de lucru prin casă. Poți să faci chiar și 2-3 serii de câte 10 genuflexiuni cu greutatea corpului. Te rog nu te așeza imediat după ce ai terminat de mâncat. Mulțumesc!